Rädd eller beredd – en livsviktig utställning

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gör en större satsning på en beredskapsutställning för gymnasieungdomar: Rädd eller beredd – en livsviktig utställning, tillsammans med Statens försvarshistoriska muséer och Riksantikvarieämbetet.

Publicerad 22 oktober 2022
""

Hugo Severinsson ska guida gymnasieungdomar i beredskapsutställningen Rädd eller beredd. Han är med i Malmö på utbildningshelgen för honom och andra informatörer inför MSB:s stora projekt som ska nå 23000 gymnasieungdomar och Hugo är där för att lära sig. Hugo är 25 år, pluggar på Försvarshögskolan och är medlem i Bilkåren sedan två och ett halvt år som bandvagnsförare. Han är taggad inför mötena med ungdomarna.

- Jag gillar att leda ungdomar, säger Hugo.

Inför ungdomar

Hugo har erfarenhet, är idrottspedagog och leder ungdomsutbildningar inom idrott, så den saken sitter som hand i handske. 

- Jag gillar att prata inför grupp, inför ungdomar.

Hugo har dessutom en fördel i mötet med gymnasieeleverna, han ska svara på frågor och det vet alla instruktörer i frivilliga försvarsorganisationer att när man får en fråga finns ett intresse att veta mer. 

- Om kriget kommer eller, kanske inte så drastiskt, om det blir strömavbrott, hemberedskap, vad gör jag? säger Hugo.

Tips

Under de två dagarna i Malmö, ledda av Tina Nordén från Civilförsvarsförbundet, får verkligen Hugo lära sig det han behöver. Men en lärare eller instruktör tar alla chanser att lära sig mer.

- Jag ska delge kunskap. Jag kommer också att lära mig mer själv, Om jag får tips från ungdomarna så har alla vunnit, säger Hugo.

Isa coachar

Isa Pantzar, 19, är också taggad. Hon gick med i Svenska Lottakåren för fem år sedan efter att en kompis tipsat henne. Hon var med på ett läger och sedan bara fortsatte det. Isa jobbar nu som make-upartist. Där coachar hon andra och nu ska hon coacha ungdomar på gymnasiet i projektet Beredd – inte rädd. Hur kom du in på det här?

- Jag såg ett inlägg på Lottakårens Facebook-sida och svarade, ja, jag vill vara med. Jag jobbar med människor och det handlar om det, den här satsningen. Det är gemenskapen, säger Isa.

Isa vill gärna ge något och här har hon nu ett uppdrag där hon kan bidra och som kan ge gymnasieungdomar koll på de frågor de har om kris och på krig. I en beredskapsutställning?

- Spännande, på ett ställe där inte ungdomarna varit. Inte jag heller men jag får lära mig här vad som gäller och det ska jag lära ut. Jag gillar nya saker, säger Isa.

Säkerhetspolitik

På plats i räddningstjänstens lokaler på Drottninggatan 20 i Malmö, ett hus i den gamla stilen med stentrappor och ett stenkast från Stortorget och den stora Totalförsvarsdagen lyssnar 20 informatörer till Elvira Erlands från Folk & Försvar. Hon ger informatörerna grunder i säkerhetspolitik.

- Det jag vill trycka på är att Sverige inte varit neutralt sedan vi gick med i EU, säger Elvira.

Hugo, Isa och alla andra informatörer nickar. Och nu ska vi gå med i Nato. Sommaren har kommit till Malmö, det är ganska varmt i rummet och fönstret är öppet för att ge svalka.

Lappar

Elvira fortsätter om olika pliktlagar och det här ska gymnasieeleverna veta, värnplikten och den kommer de att vara intresserade av för de är i den ålder då de snart har möjligheten att söka sig till ett militärt förband, både tjejer och killar.

Elvira klipper lappar under pausen från passet, en fråga på varje lapp. De ska hon dela ut, informatörerna ska svara. ”Hur mycket behöver jag ha hemma för en veckas avbrott?”, ”Vad innebär totalförsvarsplikt?”, ett påstående att bemöta: ”Jag tycker inte att vi ska ha ett försvar.” och flera andra som Elvira lägger i en skål. 

- De är med och kommer att klara det här bra, säger Elvira.

Läs mer om utställningen:

Statens försvarshistoriska museer

Riksantikvarieämbetet

SVT: Turnerande utställning om beredskap visades upp i Visby

 

Text och foto: Per Lunqe / MSB