Redo för skarpa situationer

När Anna Markianos blev medlem i Lottakåren var det för att hon några år tidigare hade hört av en kompis att de hade så många bra utbildningar, och när hon själv började känna ett sug för att engagera sig och göra skillnad var valet enkelt. Idag har hon varit medlem i sex år och har på vägen skrivit avtal med Försvarsmakten och utbildat sig till både stabsassistent och instruktör.

Publicerad 1 juli 2023
""
Fotograf:
Tuana Friden

- Jag ville göra något för att hjälpa till i samhället och Svenska Lottakåren ett riktigt bra kvinnligt nätverk där alla är villiga att hjälpa till. Det finns ett så stort engagemang hos alla kvinnor som är med, säger Anna.

En tro på sig själv

På sitt uppdrag som stabsassistent jobbar Anna i en bataljon och rollen innebär att vara spindeln i nätet för all information som går ut från och kommer in till staben. I Annas fall innebär detta bland annat att delta i övningar där man lär sig hur man ska hantera en skarp situation.

- När vi har övningar är det som ett rollspel där vi tränar inför skarpa situationer. Det blir som på riktigt även fast det inte är det, vi har rätt kläder och arbetar och sover precis som om det skulle vara skarpt läge. Det är jätteroligt, säger Anna.

När hon valde att skriva avtal med Försvarsmakten handlade det från början om att få tillgång till fler utbildningar. Men efter en grundläggande utbildning för frivilliga insåg Anna att det skulle ge henne mycket mer än så.

- Det gav mig en tro på mig själv, många kan ju se på en liten tjej i Försvarsmakten och tro att hon inte klarar någonting. Men jag hade ju vapen och kunde hantera det lika bra som någon som är två meter lång. Man får ett sånt självförtroende när man inser att jag kan det här, jag klarar det, berättar Anna.

Den gröna familjen

Anna berättar att medlemskapet i Svenska Lottakåren gett henne ett roligt inslag i vardagen, en tro på sig själv och ett stort kvinnligt nätverk hon inte hade haft annars. Hon tycker också att alla som är nyfikna på att gå med ska göra det, för det finns inget att förlora.

- Sluta fundera på att gå med och gå med, för det är jätteroligt och ett hemvärnsavtal är extra roligt. Det är alltid superroligt att träffa sin gröna familj och när vi åker hem brukar vi säga att vi åker tillbaka till det civila mörkret, för ingen annan förstår vad man gått igenom, skrattar Anna avslutningsvis.
 

Text: Lisa Karlberg, Bulldog Media Group