Rock’n roll i koket | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Rock’n roll i koket

De två senaste dagarna har fältkockseleverna lagat lunch och middag åt stabseleverna på frivilligskolan och serverat den utanför kokhuset. Kön har ringlat lång för att få del av läckerheterna som serveras. Eller vad sägs om pansarsoldatens pastasås, pikant köttgryta, korv stroganoff, och självklart en torsdag: ärtsoppa och pannkaka. Och inte sällan serveras en efterrätt.

Det är mycket skratt runt kokvagnen när maten tillagas. Kanske därför den är så god? En och annan sked följer med diskvattnet av misstag men vad gör väl det.

”Jag vill bli fältkock av många olika anledningar, berättar Mona. Jag vill serva och glädja människor med god och näringsrik mat, plus att det är rock'n roll i ett kok, jag har också velat kunna hacka lök som en kock.”

Det är en bred utbildning eleverna får och självklart har de även fått lära sig en del om specialkost och allergier för att kunna anpassa maten efter sina gäster.

"I och med min utbildning på livsmedelsprogrammet och min delaktighet i lottakåren kände jag att fälkocksutbildningen skulle ge mig fler möjligheter både inom det civila- och det militära livet" , menar Hanna.

Även brandbanan har fått besök av fältkockseleverna där de har lärt sig släcka bränder i fall olyckan är framme.

”Jag vill kunna bryta vardagen och komma hemifrån. Och för att göra en tjänst för landet och för att kunna ställa upp vid katastrofer", säger Nils.

Nu väntar några dagars ytterligare utbildning innan utbildningsövningen då kockarna ska laga 3 mål mat om dagen åt hela frivilligskolan. Det blir tidiga mornar för att ha frukosten klar i tid.

"Det är stor brist på "oss" och jag tycker om att vara ute i friska luften. Utbildningen är två veckor och är mycket trevlig med många nya vänner! Befälen är mycket bra och pedagogiska. Jag rekommenderar med hela mitt hjärta att gå den” konstaterar Eva-May.