Rollspel på ledningsstödskursen | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Rollspel på ledningsstödskursen

2 juli 0600 vaknade 20 förväntansfulla blivande stabslottor i kasern 5 på P7-heden. Snabba morgonrutiner krävs för att hinna med frukost och städning innan uppställningen. Kursen har fått äran att hissa de två flaggorna, den Svenska och SLKs, vilket idag gjordes till livs levande trumpetarfanfar.

Den första lektionen gick eleverna rakt in i ett rollspel där instruktörerna hade byggt upp en stab och förevisade de olika saker en stabsassistent arbetar med. Efteråt fick eleverna reflektera över vad de sett och vad de var mest intresserade av; kartor, samband, kryptering, expeditionen. Jordfelsbrytare, reservaggregat, jordfelsbrytare, antenn och jordfelsbrytare fick eleverna också en genomgång av.

Efter ett exercispass och lunch påbörjade eleverna sin resa mot att bli stabsassistenter med en genomgång i grunderna i stabsarbete. Nu är de fullfjädrade M-blankettsifyllare, även om det var lite förvirrat i början med alla olika fält. Men till sist blev allt glasklart.

Efter middagen testade instruktörerna elevernas samarbetsförmåga genom att de i två grupper skulle resa varsitt stabstält, ett tält som de flesta aldrig sett tidigare. På bara 20 arbetstimmar klarade grupperna galant att resa tälten, inreda dem med bord, stol, kamin och belysning och starta elverket.

Som belöning för allt slit lagade instruktörerna kvällsmat åt eleverna. Det blev grillad korv i den vackra trädgården vid mässen.

Sammanfattningsvis: 25 grader i skuggan och 100 grader i kängorna. En bra dag.