Sandra blev stabsassistent i Försvarsmakten | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Sandra blev stabsassistent i Försvarsmakten

Sandra Lantz har alltid varit intresserad av samhällsfrågor, men det var först när barnen var utflugna som hon valde att engagera sig och utbilda sig för att göra skillnad, både som stabsassistent enligt avtal med Försvarsmakten och genom att byta yrkesbana.

Genom Svenska Lottakåren har Sandra befattningsutbildning som både stabsassistent och underrättelseassistent. Utöver sitt dagliga arbete i Försvarsmakten verkar hon också som instruktör inom de frivilliga försvarsorganisationerna, och hon har också utbildat värnpliktiga inom stabstjänst. Allt detta har hon gått in i efter många år som lärare.

Vad innebär avtal med Försvarsmakten?

Att ha ett avtal med Försvarsmakten innebär ett krav och en skyldighet att regelbundet öva i sin befattning, som förutom rena soldatbefattningar kan vara allt från fältkock, sjukvårdare eller bandvagnsförare till olika stabsfunktioner.

– Framför allt ger avtalet en möjlighet att verka i sin befattning och att utvecklas både privat och i den stabsgrupp du ingår i. Du får också möjlighet att gå många utbildningar. Du kan förstås bli civil stabsassistent i den civila Stabspoolen, förklarar Sandra Lantz.

Stabsassistent, underrättelseassistent och fältkock är de befattningar du kan utbildas i, i Svenska Lottakårens regi. Men inom alla 18 frivilligorganisationer, till exempel Bilkåren, som utbildar fordonsförare, eller Blå stjärnan, som bland annat utbildar i djurskötsel och smittskydd, finns mängder av olika befattningar att välja bland.

Den som vill ingå ett frivilligavtal med Försvarsmakten och inte har gjort värnplikt måste först göra ett par veckors grundläggande utbildning.

Struktur och överblick

Valet att bli just stabsassistent var enkelt för Sandra, som gillar att ha överblick, gärna i ett högt tempo.

– Det är intressant att vara den här mittpunkten. Allt går ju via staben, så som stabsassistent sitter du i informationsloopen hela tiden. Du måste vara strukturerad och organiserad och kunna sköta många saker samtidigt, och det tycker jag om. Staben är till för att öka chefens ledningskapacitet, och utan stabsmedlemmarnas stöd kan hen inte leverera önskad effekt. Den dynamiken tycker jag är väldigt spännande – när många olika funktioner och kompetenser drar mot samma tydliga mål, oavsett om det är i ett säkerhetsklassat rum på Högkvarteret eller i en tältförlagd Hemvärnsstab ute i skogen.

Förutom de stimulerande uppgifterna som stabsassistent-rollen innebär, uppskattar Sandra den personliga utveckling och gemenskap som hon får genom engagemanget i Försvarsmakten.

– Att träffa och jobba med människor som trivs i de miljöerna och vill samma saker är väldigt roligt. För min del handlar det även om en ökad förståelse för frågor jag inte kommit i kontakt med tidigare. Jag är religionsvetare och etiker i grunden, så jag kommer in med en kulturell förståelse som kanske inte lyfts fram inom Försvarsmakten på det sätt jag är van vid, och jag gillar den mixen – att man kan mötas och knyta ihop olika samhällsperspektiv även om man har olika utgångspunkter, säger Sandra.

Viktigt med fler kvinnor inom försvaret

Sandra visste tidigt att det var stabsarbete hon ville ägna sig åt i sin frivilligbefattning, och därför föll valet på Svenska Lottakåren. Organisationen utbildar numera både kvinnor och män, men i just Lottakåren är det bara kvinnor som är medlemmar. Sandra tycker att det är viktigt att fler kvinnor engagerar sig i försvar och beredskap, oavsett om det är civilt eller militärt:

– Dels för att stärka kvinnor i sig, dels för att utbilda fler aktörer för fred och säkerhet. Vi behöver en mångfald av både kvinnor och män för att lösa konflikter. En mixad grupp ger ett mer dynamiskt förhållningssätt. Det kan också vara viktigt beroende på vem vi möter; till exempel kan det vara enklare för kvinnor att prata med kvinnor i andra kulturer.

Så det är inte överraskande att Sandra uppmuntrar fler kvinnor att engagera sig, oavsett om det är i en civil eller militär frivilligbefattning, eller som anställd i Försvarsmakten.

– Vad du än väljer får du både gemenskap och personlig utveckling. För mig har det inneburit att flytta gränser, både för vad jag klarar av och för vad jag kanske inte visste. Flera utbildningar har du också användning av i privatlivet och i andra yrken. Det finns så otroligt mycket att välja på, och här finns alla möjligheter för dig som vill ta ökat samhällsansvar och göra en insats.

Text: Eva Jönsson, Copyfabriken