Spänning och allvar på samma gång | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Spänning och allvar på samma gång

Jenny Olsson, lotta som gått högvakten

Vapnet vilar tungt på min axel. Adrenalinet rusar under uniformen. Jag sneglar på riktkarlen och söker takten och tempot. Musiken dundrar mellan stenväggarna. Med gemensamma steg marscherar vi in på Yttre borggården på Stockholms Slott.

Jag fick inte göra lumpen. Föll på fys-testet. Vilken sorg det var! Men där på mönstringen hittade jag en folder om Lottakåren som jag bläddrade i. Och när kåren hade en rekryteringshappening i Kristianstad gick jag dit. Hux flux hade jag anmält mig till TFU-G i Karlskrona. Efter Minilumpen var jag fast. Jag gillar verkligen den gröna världen, och det är skönt att det bara är kvinnor. Mina kollegor tycker nog att jag är lite knäpp. Jag jobbar i en hotellreception och det är verkligen två skilda världar. Men jag struntar fullständigt i om jag bryter en nagel eller förstör frisyren. Ja, det får gärna vara lite kamp – blod, svett och tårar.

Spänning och allvar på samma gång

Jag vill vara med när det händer på riktigt. Högvakten var bland det bästa jag gjort! Vårt adrenalin dunkade innanför våra varma uniformer. Håret klibbade under baskern. In på Borggården gick vi i takt med dånet av våra klampande kängor. Det var väldigt högtidligt. Man söker efter takten och tempot samtidigt som vi inser att det är skarpt läge och att vi inte bara är en turistattraktion. Vapnet på axeln är laddat och ska användas om det är skarpt läge. Så är det bara. Ja, man måste förstå stundens och uppdragets allvar, vi bär faktiskt inte vapen för syns skull. Om något händer är vi tränade för att använda det. Annars riskerar vi att vapnet vänds emot oss.

Utbildning i Eksjö i somras

För att klara högvaktsdygnet gick jag utbildning i Eksjö i somras. Vi var 42 lottor som samlades där nere, som alla hade olika bakgrund. I Eksjö hade vi marschträning och iscensatte olika scenarier för att tränas i händelse av skarpt läge. Alla fick olika roller. Jag sökte patrull som är det förstärkningsteam som kallas in om det händer något på riktigt. Det räcker faktiskt med att det är någon som skämtar med vaktposten. Och visst behövdes vi. Men när larmet kom sov jag mina första två timmar på ett helt dygn så det var några andra som fick springa på det larmet. Tack och lov var det bara några ungdomar som hade busat med vaktposten – men typiskt ändå. Jag vill ju praktisera allt jag är övad och tränad för.

Att gå Högvakten är en väldigt speciell upplevelse. Man är verkligen i händelsernas centrum och luften vibrerar av både kittlande spänning och allvar. Självklart vill jag vara med om detta igen!