Studieresa till London med Folk och Försvar | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Studieresa till London med Folk och Försvar

Hilda Silvergran besökte London tillsammans med Folk och Försvar.

I början av oktober fick jag genom Svenska Lottakåren åka med organisationen “Folk och Försvar” till London på en studieresa. Våren innan gick jag utbildningen “Försvars- och Säkerhetsakademin”, Folk och Försvars säkerhetsutbildning för unga engagerade. Denna studieresa var tillsammans med deltagare som tidigare gått samma utbildning.

Brexit, det vill säga att Storbritannien nu lämnar den Europeiska Unionen, har väckt många känslor hos människor i Storbritannien såväl som i Sverige, och likaså fått politiska konsekvenser för omvärlden. Med oss till London hade vi många frågeställningar att fundera kring, som vad Brexit kan få för konsekvenser för säkerhetsläget i Europa, och hur det svensk-brittiska säkerhetssamarbetet kan komma att se ut i framtiden. Genom möten med myndigheter, forskare och andra som arbetar med frågan fick vi chansen att bredda våra perspektiv.

Vårt första stopp i London var på den svenska ambassaden. Där fick vi bland annat träffa Sveriges försvarsattaché och ambassadråd som berättade om den svensk-brittiska relationen. Vi fick sedan träffa två framtidsanalytiker, vars jobb bestod i att se vilka trender som kan komma att påverka vår omvärld, som gav oss en framtidsspaning på hur världen kan komma att ha ändrats om 50 år. Framtidsperspektivet är alltid tankeväckande att få med, för världen är ju i konstant förändring.

På ambassaden bjöd de oss på svenska pepparkakor, kaffe och kanelbulle. De medgav dock att det var något av ett slöseri att ge detta just till oss som flugit från Sverige samma morgon, men gott var det i alla fall!

Efter en lunch begav vi oss vidare till de vackra gamla byggnaderna där nästa besök väntade, Foreign and Commonwealth Office, deras utrikesministerium. Där fick vi prata med några tjänstemän om Brexit ur det brittiska perspektivet och hur det har påverkat britterna. Vi fick sedan en rundtur i de praktfulla byggnaderna. Dessa byggen skapades under kolonialtiden då Storbritannien var som allra rikast, och ville visa upp det för världen.

Morgonen därpå var så regnruggig som den bara kan vara i London, men övergick snabbt till värmande höstsol. Vi fick besöka Palace of Westminster för en rundtur i parlamentet. Han som guidade oss var inte vem som helst, utan en av lorderna som sitter i House of Lords. Han gav oss en rejäl inblick i Westminsters historia, samt hur det fungerar inne i parlamentet. Det rådde fotoförbud där inne, men ni skulle säkert känna igen de röda och gröna stolarna som pryder House of Commons och House of Lords.

Dagarna var spännande och intensiva, och allt får inte plats i detta inlägg. Brexit är en händelse som påverkar Europa och världens politik på flera olika sätt, där även försvarspolitiska frågor. För min egen del så känner jag nu att jag har en mer nyanserad bild av de frågor och problem som finns kopplade till Brexit, och också en djupare förståelse för hur komplicerat samspelet länder emellan kan vara när det gäller försvars- och säkerhetsfrågor. Det ger i sin tur en större medvetenhet av vad jag är en del av när jag tar på mig min gröna hemvärnsuniform, likaså som när jag helt enkelt bara är en medborgare i landet Sverige. Och det tackar jag både Svenska Lottakåren och Folk och Försvar för.

Text och bild: Hilda Silvergran