Svenska Lottakåren genomför riksstämma i Helsingborg | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Lottakåren genomför riksstämma i Helsingborg

Nästan 300 lottor är under helgen samlade i Helsingborg för riksstämma. Det är lottakårerna i Skåne som bjuder in till stämma på Dunkers kulturhus.

På riksstämman, som genomförs vartannat år, beslutas bland annat om inriktningen för organisationen de kommande två åren och en ny rikslottachef och överstyrelse väljs. Stämmans deltagare består av ombud för landets lottakårer och åhörare samt inbjudna gäster.

“Det är 79 år sedan Sveriges lottor samlades i Skåne för ett, som det då hette, riksmöte. Nu är det åter dags för ombud och åhörare från landets lottakårer att träffas i staden vid ett av världens mest trafikerade sund och besluta om viktiga frågor om verksamheten. Vi vill ge dessa kvinnor, som representerar så många andra som ställer upp för landets säkerhet och trygghet, ett oförglömligt minne. Detta gör de inte av plikt utan frivilligt och det vill vi premiera med en festlig inramning”, säger Birgitta Hansson, en av de skånelottor som ansvarar för arrangemanget.

Vid riksstämmans öppnande hälsar kommunalrådet Mats Sander välkomna till Helsingborg och Camilla Asp, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, talar. En parentation kommer att gneomföras för Alice Trolle-Wachtmeister, tidigare rikslottachef, som lämnade oss tidigare i år.

I samband med riksstämmans högtidlighållande spelar Hemvärnets musikkår Ängelholm följt av tal av länsöverdirektör Ola Melin. Under högtidlighållandet kommer 15 personer tilldelas Svenska Lottakårens kungliga guldmedalj, den högst valören i organisationen, för sina insatser för kåren. Bland de som föräras Svenska Lottakårens kungliga guldmedalj finns en skånelotta samt tidigare rikshemvärnschefen generalmajor Roland Ekenberg. Till högtidlighållandet kommer även deltagarna i Tjejhelgen att ansluta.

Lördagen kommer att avslutas med en middag på anrika restaurang Parapeten där gästerna bjuds på, än så länge hemlig, underhållning förutom en god middag.

Under söndagen väljs en ny överstyrelse för Svenska Lottakåren. Bland annat kommer en ny rikslottachef att väljas för att efterträda Barbro Isaksson som avgår i samband med riksstämman.

Du kan följa riksstämman främst på Svenska Lottakårens instagramkonto.

Senast Svenska Lottakåren genomförde riksstämma, eller riksmöte som det hette då, i Skåne var 1939. Så här såg det ut då.