Svenska Lottakåren uppmärksammar den globala MIK-veckan
Den 24-31 oktober inträffar den globala veckan för medie- och informationskunnighet (MIK). Som en av alla aktörer som fortbildar för att stärka beredskapen hos allmänheten vill vi uppmärksamma vikten av medie- och informationskunnighet i dagens föränderliga medielandskap.
Den globala MIK-veckan är ett initiativ från Unesco och äger rum årligen. Syftet är att uppmärksamma och sprida vikten av medie- och informationskunnighet till breda målgrupper. Veckan uppmärksammas över hela världen mellan den 24-31 oktober 2024.
Unesco och Hashemite Kingdom arrangerar även en global konferens den 30-31 oktober, som äger rum i Amman, Jordanien.
Medie- och informationskunnighet stärker människan
När allt mer offentlig debatt och kommunikation sker digitalt är medie- och informationskunnighet väsentligt för att kunna navigera i vardagslivet och vara en medveten medieanvändare. Medie- och informationskunnighet handlar om att förstå mediernas roll i samhället och att kunna finna, analysera och kritiskt värdera information. Det handlar även om att kunna uttrycka sig och skapa innehåll i olika medier och sammanhang.
Begreppet har ofta kommit att likställas med källkritik och källtillit, men är betydligt bredare än så. Det är ett område i utveckling, eftersom teknik och medieanvändning ständigt förändras.
I en alltmer orolig omvärld är medie- och informationskunnighet också viktig för att vi som samhälle ska vara motståndskraftiga mot krafter som vill påverka hur vi tänker och vill skapa motsättningar mellan grupper.
Gå en workshop och stärk din förmåga
I workshopen 'Fakta och sanning i en demokrati' får du kunskap och verktyg för att du ska kunna bilda dig en uppfattning i samhällsfrågor och kritiskt värdera nyheter och samhällsinformation, det vill säga stärka din medie- och informationskunnighet.
Svenska Lottakåren genomför workshopen på uppdrag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Workshopen är kostnadsfri och du behöver inte vara medlem i en frivillig försvarsorganisation. Workshopen finns i en digital variant och en variant där deltagarna träffas på plats tillsammans.
Vill du att vi kommer och genomför workshopen för din förening? Hör av dig till kurs.samhallskris[at]svenskalottakaren.se
Fler tips på att öka din medie- och informationskunnighet
- Vad är MIK? - film från Mediemyndigheten
- Källkritik och källtillit - Internetstiftelsen
- Jakten på förstasidan - SVT Play
- Decoding Generative Artificial Intelligence with Media and Information Literacy - UNESCO