Taggad för mönstring! | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Taggad för mönstring!

Danna har gått flera kurser inom Lottakåren, bland annat Tjejlägret - Trotsa motståndet under 2016.

Danna Vashchuk är en av alla ungdomar som kallats till mönstring efter att värnplikten återinförts. Hon är också en av dem som ser fram emot mönstringen och har en stark motivation att göra ”lumpen”, helst i armén.

– Armén är mer ute i fält och det tycker jag är kul. Om jag inte kommer in på mönstringen kommer jag nog att söka som frivillig. Men jag vill verkligen komma in så jag övar mycket nu, säger Danna som redan gått flera kurser inom Lottakåren, bland annat Tjejlägret - Trotsa motståndet och Rookie-kursen. Kurser som stärkt hennes intresse för att göra värnplikt.

– Ja, jag har sett vilken utveckling jag gått igenom och hur mycket starkare jag blivit som person. Även den här rutinen som finns inom Försvarsmakten gynnar mig, det har gjort att jag har struktur och planering som hjälper mig att hinna med både skola, jobb, kompisar och aktiviteter utan stress. Allt kring det gröna livet är bara gynnsamt tycker jag.

Bra med könsneutral värnplikt

Danna tycker att det är bra med könsneutral värnplikt av många skäl, bland annat för att tjejer ska få chansen att göra värnplikt på samma villkor som killar.

– Det är jättebra och viktigt för att tjejer ska sluta anses som svagare. Det har ju visat sig att om en tjej är med i gruppen är det också fler män som klarar utbildningen. Och i internationella insatser är det viktigt för den kvinnliga befolkningen att det inte bara är manliga militärer.

Hur tänker då kompisarna som kanske inte har samma intresse men som numera blir kallade till mönstring? Många är förvånansvärt positiva, enligt Danna.

– Ja, även kompisar som inte delar mitt intresse tycker faktiskt att det är bra med värnplikt. Jag tror det handlar om att vilja bevisa att tjejer klarar av det, att bryta mansdominansen och visa att vi är lika bra, även om vi kanske inte alltid är lika fysiskt starka.

Ett värdefullt sabbatsår

Till de tjejer som tvekar och inte riktigt vet vad mönstringen innebär, ger Danna rådet att fundera ordentligt och inte anpassa svaren i mönstringsunderlaget för att slippa bli kallade.

– Mitt råd är att inte vara så rädd. Läs igenom, kolla upp vad det innebär och ta chansen! Jag tror att det bara är positivt att ha gått den här utbildningen. Svara så ärligt som möjligt på mönstringsunderlagets frågor utifrån dina egna förutsättningar.

Danna vill också uppmuntra till att se värnplikten som en bra form av ”sabbatsår” mellan gymnasiet och högskolan.

– Många tar ett jobb som inte är så utvecklande, men här får du lära dig ledarskap, samarbete och utmana dig själv. Efter de månaderna tror jag att man kommer ut mycket starkare som individ och med ett större självförtroende som man har nytta av sen när man ska börja plugga.
 

Text: Eva Jönsson, Copyfabriken