Terrorhotnivån höjd - tips på hur du kan tänka

Säkerhetspolisen har beslutat om en höjning av terrorhotnivån från förhöjt till högt hot. För berörda samhällsaktörer är det en signal om att fortsätta det förbyggande arbetet. Rådet för oss som bor i Sverige är att leva som vanligt och göra de saker vi normalt gör men att öka vår vaksamhet.

Publicerad 18 augusti 2023
""
Fotograf:
Linus Mimietz, Unsplash

Nyheten om att terrorhotnivån höjs kan självklart skapa frågor och oro. Myndigheterna uppmanar oss att leva våra liv som vanligt men att vara extra vaksamma på saker som inte är som de normalt brukar.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. MSB, ger fyra tips på hur du kan tänka:

 1. Håll dig uppdaterad
  Ta del av bekräftad information från myndigheter, exempelvis via krisinformation.se. Verifiera information innan du sprider den vidare så du inte bidrar till ryktesspridning.
 2. Var förberedd
  Lär dig mer om hur du ska agera ifall ett attentat sker på msb.se
 3. Var uppmärksam
  Undvik att gå med hörlurar och var vaksam på din omgivning. Ser du något som avviker från det normala - anmäl till Polisen, antingen via e-tjänsten Tipsa polisen eller genom att ringa 114 14. Är det fara för liv och egendom larmar du självklart 112.
 4. Prata om oron
  Om du känner stor oro - prata med någon och sök hjälp om du behöver. Ett tips är att begränsa din nyhetskonsumtion om den bidrar till din oro. 

Information om vad höjningen av terrorhotnivån innebär och tips på fler källor hittar du på krisinformation.se, och för barn hittar du information på Lilla krisinfo.se