Tjejer trotsar motståndet i Karlskorna | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Tjejer trotsar motståndet i Karlskorna

Även i Karlskrona har ett Trotsa Motståndet läger genomförts. Det är ett gäng trötta men glada tjejer som just påbörjat sista heldagen på kursen där de ska få testa på ett politiskt rollspel lett av organisationen Folk och Försvar. Och så ska tjejerna få en föreläsning om vad som kan vara bra att tänka på vad det gäller sekretess på internet och hur man ska agera för att skydda sig själv på till exempel Facebook.

Tjejerna har under några välfyllda dagar fått prova på hur det är att gå, stå och leva i Kronans motoroverall och sjöstridskängor. De har även fått anpassa sig till livet på luckan där man måste visa hänsyn till varandra samt att hålla ordning och reda på inte bara sig själv utan även sina kamrater. Under kursen har de också testat på BRAK (försvarets morgongymnastik) och även exercis (att gå snyggt tillsammans).

Sedan kursstart 30 juli har tjejerna prövat på en massa utmaningar såsom att åka och köra motorcykel, åka terrängbil, vara hundförare och att kunna ta hand om en skadad kamrat.

Tillsammans med United Sisters från Fryshuset har tjejerna diskuterat olika värderings-, och jämställdhetsfrågor i syfte att stärka tjejernas egen självkänsla och att väcka tankar och diskussioner. Instruktören Benny övade deltagarna i självskydd. Det handlar om att med olika tekniker kunna ta sig ur olika grepp och rädda sig ur en hotfull situation snabbt.

Eftersom lägret hålls på en marinbas fick tjejerna också göra ett besök på ubåten HMS Halland och korvetten HMS Härnösand och under lägret har de fått en bra bild om vilka möjligheter som finns inom försvarsmakten och de frivilliga försvarsorganisationerna.

Nu återstår bara att under morgondagen lämna in Kronans materiel, packa väskan, byta kontaktuppgifter och hoppa på tåget hem.