Utmana dig och gör saker du inte trodde du kunde | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Utmana dig och gör saker du inte trodde du kunde

Malin Linder berättar om Svenska Lottakårens verksamhet och vad du som medlem kan ta del av.

I tematidningen Rikets säkerhet som utkom med Svenska Dagbladet 11 december får du träffa Malin Linder, informationslotta i Stockholms armé- och hemvärnslottakår. Om du missade tidningen kan du ta del av intervjun här.

Att få en kvalificerad utbildning eller delta i den sociala gemenskapen på kårträffar. Svenska Lottakåren erbjuder både och.

– Det handlar om att vilja göra en insats i samhället. I Lottakåren kan du engagera dig olika mycket under olika perioder i livet, säger Malin Linder, informationslotta Stockholms armé- och hemvärnslottakår.

Det finns två huvudinriktningar för de medlemmar som vill engagera sig mer aktivt. Dels den militära inriktningen med uppdrag i Försvarsmakten. Dels den som handlar om krisberedskap. Dessutom får du tillgång till utbildningar inom ledarskap, samhällsberedskap och inte minst demokrati och mänskliga rättigheter.

Den gröna inriktningen ger dig en bestämd uppgift i det militära försvaret. Grundutbildningen (GU-F, Grundläggande soldatutbildning för frivilligpersonal) är på två veckor och leder till ett avtal med Försvarsmakten. Därefter väljer du din egen inriktning som specialist, exempelvis som kock eller inom ledningsstöd och underrättelse.

Prova på

Military Weekend är en variant om du bara vill testa om det militära passar dig överhuvudtaget. Där får du prova på exercis, förläggningstjänst, sjukvård och att hantera militär utrustning. Strömavbrott, stormar, snöoväder och stora olyckor ställer också krav på extra insatser i samhället. Det är då krisberedskapen kommer in.

– Det är tillfredställande att känna att man vet hur man ska agera i en kris. Många vill hjälpa till men alla vet inte vad man ska göra och då är det en stor fördel om man är lotta, säger Malin Linder.

Olika utbildningar

Här finns utbildningar som gör att du själv är bättre förberedd om strömmen går och du inte kan laga mat eller spola på toaletten, men också utbildningar och uppdrag i bland annat samhällsskydd och beredskap som leder till att du finns ute på fältet och hjälper ordinarie räddningstjänst. Du utbildar dig helt enkelt för att, i en krissituation, kunna vara stöd och avlastning för de funktioner som normalt sköts av anställd personal.

Det finns med andra ord en rad olika alternativ för dig som vill engagera dig i samhället via Svenska Lottakåren.

– Ja, det är en av de stora fördelarna med att vara lotta. Du kan vara med och engagera dig så mycket eller lite som det passar just dig beroende på var du just nu befinner dig i livet. Lottakåren ger dig möjlighet till egen personlig utveckling samtidigt som du ger något tillbaka till samhället, konstaterar hon.

Lottakåren har alltid gett kvinnor en möjlighet att göra en aktiv insats.

– Jag är stolt över vår historia. Vi är Sveriges främsta forum för kvinnor som vill bidra till ett säkrare och tryggare samhälle, säger Malin Linder.