Vad är en kris för dig? | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Vad är en kris för dig?

När resten av Stockholms elever hade påsklov samlades dryga femton åttor och nior i Rinkebyakademins lokaler för att lära sig mer om vad de ska göra när det oväntade händer.

Ungdomar i Rinkeby lär sig hemberedskap- Tänk efter nu. Vad är en kris för dig?

Efter en stunds tystnad räcker någon upp handen.

- Att tappa mobilen.

Ett instämmande mummel hörs och snart är luften full av förslag: Att den man är ihop med gör slut, att det brinner, rån, bråka med föräldrarna, krig och slagsmål. Rana Ali, handledare i När det oväntade händer, fyller den vita tavlan med alla förslag och börjar sedan beta av dem.

Varje kris blir en fråga. Vad kan du göra när du tappar telefonen, glömmer nycklarna eller ser en bilbrand? Var ska man vända sig? Är det någon idé att kontakta någon? Tillsammans hittar Rana och eleverna svar och det blir dags för grupparbete som handlar om att diskuterar saker som hänt i Rinkeby.

- Det är så viktigt att unga, inte minst här i Rinkeby, får kunskap om hur de kan hantera kriser. Det är inte en fråga om de händer utan när, säger Rana.

Deltagarna har sina rötter i olika delar av världen, men genom att träffas här på Rinkebyakademin två gånger i veckan för läxläsning under terminerna, har de blivit en sammansvetsad grupp. Det är dags för redovisning av grupparbetet. Nästan alla grupper tar upp bränder i någon form. Bilbränder, skolbränder och lägenhetsbränder och Rana berättar hur man ska agera om det händer igen.

Under fikarasten berättar några av eleverna om vad som händer i kvarteren. En motorcykelolycka i somras minst de särskilt.

- Det var riktigt äckligt, men när jag ringde 112 för att anmäla det svarade hon i växeln att det redan var massor som hade ringt. Då blev jag stolt, det visar att vi bryr oss om varandra här.

Att hjälpas åt är lika viktigt som att vara förberedd och Rana sammanfattar sin syn på det så här.

- Unga har koll på vilka rättigheter de har redan innan. Målet är att de ska gå härifrån och veta vilka skyldigheter de har i händelser av kris, oavsett på vilken nivå krisen äger rum, och vad som kan vara bra att ha hemma för att vara förbered när det oväntade händer.

9 maj anordnas ytterligare en När det oväntade händer riktad mot ungdomar under 30 år. Utbildningen är gratis och öppen för alla.

Läs mer och anmäl dig

Text: Hedvig von Hofsten