“Victor Lima, this is Victor Juliet, over” | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

“Victor Lima, this is Victor Juliet, over”

Eleverna på ledningsstödskursen övar signalering och runtom P7s skolhus ljuder de korta fraserna när tjejerna övar radio check (förbindelseprov) och att skicka meddelanden till varandra. Det gäller ju att få upp en viss snabbhet så att man inte ligger ute i etern och sänder för länge så att en möjlig fiende skulle kunna uppsnappa vad som sägs.

För att förhindra avlyssning används olika kryptoapparater och halva gruppen har bekantat sig med flera olika kryptosystem och lärt sig vad en nyckel är och hur den ska hanteras.

Halva gruppen har stött på kryptiska system av lite mer öppen karaktär, nämligen olika referenssystem för positionsangivelse på karta. Med linjal och passare har de tagit ut kordinater på land och sjö i UTM, Georef och latitud/longitud.

Det är ett hektiskt schema som eleverna har i den Skånska sommarvärmen och då är det skönt att ha några vattenhål att återvända till på raster såsom matsalen och mässen. Men med mycket skratt sker inlärningen med lätthet och alla känner de sig lyckligt lottade att vara här.