Vilken fest på Lottakårens riksstämma och 100-årsjubileum!

Under helgen samlades över 300 lottor från hela landet på Lidingö utanför Stockholm på jubileumsårets riksstämma. Det var två dagar med förhandlingar men också ett högtidlighållande med kunglig glans och en bankett med sång och jubileumsgratulationer från när och fjärran.

Publicerad 18 november 2024
Fullsatt i salen under riksstämman.
Fotograf:
Niclas Kindahl

Flaggorna fladdrade i vinden utanför Skogshem & Wijk där årets riksstämma gick av stapeln. Stämningen var hög när lottor samlades vid registreringen och nätverkade med varandra. Klockan tolv var alla insuttna i salen och riksstämman återupptog förhandlingarna som inleddes 26 oktober med ett arbetsutskott/påverkanstorg för ombunden. 

ÖB och GD MSB hyllade lottors insatser

Överbefälhavare Michael Claesson var först upp i talarstolen och gav en bild av Försvarsmaktens fokus för att möta den hotbild som finns idag. Bland annat behöver Försvarsmakten växa för att kunna lösa sina uppgifter och där blir de frivilliga försvarsorganisationerna en viktig resurs för att bidra till att personal- och kompetensförsörja krigsförbanden.

Överbefälhavare Michael Claesson i talarstolen

- Vi måste hjälpas åt, ni och jag, att informera om vilka möjligheter och vilken kraft som ryms i den verksamhet som ni bedriver, sa Michael Claesson som själv började i frivilligrörelsen som 14-åring. Det finns en ömsesidighet och en växelverkan mellan FFO:erna och Försvarsmakten som vi definitivt måste utveckla och ska utveckla om vi ska lyckas med våra viktiga uppdrag.

- Jag är oerhört hedrad och stolt att få stå här tillsammans med er idag. Det är banne mig ingen slö och lättsinnig organisation eller hundraåring som jag ser framför mig utan precis tvärt om. En sal fylld av engagemang, fylld av kraft och energi och det mod som kommer att krävas för att vi gemensamt ska ta oss an uppgiften att ytterligare stärka vårt försvar för vår egen skull men också för våra allierade, avslutade Michael Claesson.

Mikael Frisell, med två veckor på jobbet som generaldirektör MSB, lyfte fram några av de insatser som lottor gjort i kriser som skapat påfrestning på samhället och även våra beredskapsutbildningar som exempel på hur lottor bidrar till Sveriges beredskap. Mikael har en bakgrund som vice ordförande i Bilkåren och är väl införstådd med de frivilliga försvarsorganisationernas bidrag till totalförsvaret:

MSB GD Mikael Frisell i publiken på SLK riksstämma

- Jag vet precis hur viktiga ni är för vårt civila försvar och vår beredskap i Sverige. Och det är något extra viktigt med den frivillighet som ni representerar och som jag också upplevde varje dag i Bilkåren. Den ger totalförsvaret tillgång till kompetenser, engagemang och resurser som vi annars inte skulle ha. För just själva frivilligheten ger oss den viktiga direktkontakt med alla er och hela samhället som kanske inte lever och andas totalförsvar varje dag. Men ni gör helt avgörande insatser för ett motståndskraftigt Sverige. 

- Ni är helt enkelt en kraft att räkna med i dessa tider då vi behöver bygga beredskap och motståndskraft i samhället och ett starkt civilt försvar. Ni gör skillnad och jag ser fram emot, och jag förväntar mig, viktiga bidrag från er till det civila försvaret även under tiden framöver.

Högtidligt när lottor hyllades

Under ledning av riksförbundets ordförande Alexandra Anstrell avhandlades ett antal punkter på föredragningslistan och efter en fikapaus samlades deltagare och gäster för högtidlighållandet av riksstämman i närvaro av vår beskyddare H.K.H. Kronprinsessan Victoria.

Fanvakten i år bestod till största del av unga lottor och de tågade in till Lottamarschen framförd av en ensamble från Arméns musikkår under ledning av Anders Rydström Rehnberg. 

Kronprinsessan är sedan 2005 Svenska Lottakårens beskyddare och lyfte i sitt tal bland annat drottning Louise som var vår första beskyddare.

H.K.H. Kronprinsessan i talarstolen

- Min farfars fars gemål, drottning Louise, var beskyddare av Lottakåren sedan starten 1924. Hon hade personliga erfarenheter av arbete som frivillig sjuksköterska på västfronten under första världskriget, så det var naturligt att engagera sig i Lottorna. Jag har fått berättat för mig att drottning Louise deltog i alla riksstämmor utom två och att hon delade ut så många som 2 000 medaljer! Där ligger man onekligen i lä!

- Nu när vårt totalförsvar återuppbyggs för att möta nya utmaningar, spelar Lottakåren en betydelsefull roll. Ni utbildar inte bara fler kvinnor att ta en aktiv del i vårt gemensamma försvar, utan också i att värna vår demokrati. Detta arbete är viktigt på så många olika nivåer. Genom att stärka vår säkerhet och vår beredskap står ni även upp för fred och frihet. Att vara lotta innebär att vara en del av en gemenskap byggd på respekt och omtanke, och att bidra till något större än en själv. Ni är förebilder för oss alla och för kommande generationer. Ni påminner oss om att vi tillsammans har ett ansvar att värna vårt land, våra rättigheter och vår framtid. Och det är inte bara ord – ni gör det till handling.

Kronprinsessan delade också ut vår högsta utmärkelse Kunglig förtjänstmedalj i guld till årets medaljörer och hälsade på de som fått medalj under pandemiåren då riksstämman varit digital. Förutom medaljen delades också vår särskilda utmärkelse ut för specifika insatser.

Även försvarsminister Pål Jonson fanns på plats och deltog i ett uppskattat panelsamtal om frivilligas roll i totalförsvaret tillsammans med riksförbundets ordförande Alexandra Anstrell och rikslottachef Eva Nolsäter. Försvarsministern lyfte hur lärdomarna från Ukraina visat att folkförankring är oerhört viktigt och tillsammans med det växande behovet av personal till Försvarsmakten är det stort behov av de frivilliga försvarsorganisationerna framöver.

Försvarsminister Pål Jonson

- Jag vill rikta ett stort och varmt tack till det viktiga arbete som ni gör för Sveriges säkerhet och Sveriges försvar. Och det arbetet är kanske viktigare nu än på mycket mycket länge för vi befinner oss i allvarstider. Så det vill jag verkligen skicka med, ett varmt tack och också uppmuntra er till fina och viktiga insatser framöver för det behövs verkligen för att se till att vi kan fortsätta hålla Sverige säkert och leva i fred.

Det uppskattades stort att även få lyssna till den Jubileumsmarsch som kompositören Paul Becker gett oss i gåva till 100-årsjubileet.

Jubileumsbankett för att fira 100 år

Det blev tid för nätverkande innan det var dags för jubileumsbankett. God mat och allsång skapade fin stämning och applåderna var många under kvällen när bland andra lottaröresler från Norge, Finland och Estland hyllade Lottakåren. Det finns en lång tradition av samarbete mellan våra organisationer och vi ser fram emot att utveckla de banden ytterligare.

Banketten avslutades med en kavalkad där unga lottor visade upp föreningsdräkter genom tiderna. 

Korum och föreningsdemokrati

För de som ville inleddes söndagen med korum lett av Försvarsmaktens fältprost Jenny Ahlén tillsammans med musiker från Arméns musikkår.

Därefter var det dags att ta tag i föredragningslistan igen och riksförbundets ordförande Alexandra Anstrell lotsade ombuden genom besluten med tydlighet och lätta klubbslag med ordförandeklubban från 1933. 

Riksstämman är organisationens högsta beslutande organ och de beslut som fattas här guidar arbetet i två år framåt. 

Traditionsenligt avslutades riksstämman med att sjunga Lottasången.