Webbmöten | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Webbmöten

Här lägger vi upp föreläsningar och digitala träffar som du som medlem kan ta del av. Klicka på "Mer information" vid enskild kurs, där står mer om innehållet. Vissa föreläsningar har en riktad målgrupp, andra är öppna för alla medlemmar. Det går alltid bra att fråga om deltagande i mån av plats även om du inte tillhör den tänkta målgruppen. 

När du har anmält dig får du ett e-brev och ett SMS om att du ansökt. Har du sökt ett tillfälle ser du det på ditt utbildningskort när du loggar in på din profil (gäller såväl medlemmar som icke-medlemmar). Du får länk för att ansluta till mötet någon eller några dagar innan mötet. Har du inte fått en länk samma dag som mötet, hör då av dig till info@svenskalottakaren.se. För akuta frågor när det börjar dra ihop sig till föreläsning se ditt antagningsmaterial vem du ska kontakta. Du hittar ditt antagningsbesked även på din profil.

Mötena sker via verktyget Zoom. Du behöver en dator, surfplatta eller mobil med internetuppkoppling. Det är en rekommendation att ha ett headset med mikrofon så att ditt ljud, både när du lyssnar och när du talar, blir så bra som möjligt. Är du osäker på Zoom finns det möjlighet för dig som är medlem att lära dig via våra Zoomhäng torsdagar kl 14 och 18, kontakta info@svenskalottakaren.se för mer information. 

Aktuella webbmöten:

 • Föreläsningsserie om totalförsvaret. Föreläsaren Anton Lif är specialist på påverkansoperationer och kommunikation. Under mer än åtta år arbetade han vid Försvarsmaktens förband för psykologiska operationer (psyops), där han varit med och byggt upp förmågan i Sverige. Idag arbetar Anton som Crisis Management-konsult på Combitech, ett oberoende bolag inom försvars- och säkerhetskoncernen Saab.
  I första hand riktad till dig som har eller är på väg mot befattning stabsassistent, civilt eller militärt. Medlem i en frivillig försvarsorganisation.
  Passen bygger på varandra så det är en fördel att delta i alla tre.
  • 16 september - Hotbilder och hotaktörer
  • 7 oktober - Totalförsvar och säkerhetsskydd
  • 28 oktober - Att möta informationspåverkan
 • Retorik för instruktörer med Snacka Snyggt
  • En föreläsningsserie i tre fristående delar med retorikbyrån Snacka Snyggt, om att inspirera, övertyga och trygga andra med din kommunikation. Torsdagarna 22a oktober, 29e oktober och 5e november kl 18.00-19.15 kan du ta del av retorikutbildning med olika teman varje vecka. I första hand riktad till dig som har instruktörsuppdrag, civilt eller militärt. Medlem i en frivillig försvarsorganisation.
  • När våra fysiska möten begränsas är det viktigare än någonsin att vi når ut med våra idéer och berättelser. Samtidigt blir kraven på vår kommunikation extra stora när när människor känner rädsla och ovisshet inför framtiden. Det blir viktigt än någonsin att tänka på både VAD vi säger och HUR vi säger det. om du har frågor om denna föreläsningsserie kan du höra av dig till rebecca.ahlner@svenskalottakaren.se
   • 22 oktober 18.00-19.15 Att vara autentisk och sätta sig själv i perspektiv med Anna Ekblom
   • 29 oktober 18.00-19.15 Storytelling som verktyg med Peter Nitschke
   • 5 november 18.00-19.15 Att hantera svåra samtal med Tomas Rimeika
 • Inga kriser utan rykten

  Rykten har alltid förekommit, förekommer idag och kommer med all säkerhet att finnas även i framtiden. Rykten är heller inte alltid falska eller problematiska. Rykten går inte att utrota eller helt eliminera med någon fiffig kommunikationsstrategi, utan är i stället en självklar del av människors sociala liv. Syftet med den här webbföreläsningen är att belysa den komplexa roll som rykten kan ha i samband med samhälleliga kriser, inte minst i situationer när faktisk information om det aktuella läget saknas.
  I första hand riktad till dig som har eller är på väg mot befattning stabsassistent, civilt eller militärt. Medlem i en frivillig försvarsorganisation.

  • 26 november kl 19.00-21.00

  • Om föreläsarna:

   • Lars Nord är professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Han är forskningsledare vid Demicom, Centrum för studier av demokrati och kommunikation och har skrivit ett stort antal böcker och artiklar om politisk kommunikation och kriskommunikation. Han är medförfattare till den nyligen utkomna rapporten ”Inga kriser utan rykten: Nyhetsrapportering, kriskommunikation och upplevelsen av informationsvacuum”.

   • Henrik Olinder är sakkunnig på området kriskommunikation vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Han har också undervisat i retorik vid Stockholms universitet och varit redaktör för ett stort antal publikationer om kriskommunikation. Han är medförfattare till den nyligen utkomna rapporten ”Inga kriser utan rykten: Nyhetsrapportering, kriskommunikation och upplevelsen av informationsvacuum”.

Ansök Utbildningstyp

Utbildning för medlemmar

Vem kan söka

Medlem i Lottakåren

Kommande kurser

Plats

Totalförsvar och säkerhetsskydd

Datum

2020-10-07

Sök senast

2020-10-04

Webbföreläsning med Anton Lif, kl 19-21. Utifrån en ökad förståelse för omvärldsutvecklingen och samhällets aktuella hotbild går vi igenom grunderna avseende uppbyggnaden av totalförsvaret. Roller och aktörer, lagar och förordningar. Därefter bygger vi vidare med grunder säkerhetsskydd med fokus på ”offentliga verksamheters samverkan med frivilliga”. Vilka utmaningar och verktyg finns särskilt för dig som frivillig. Hantering av olika hot kopplade till informationssäkerhet, personlig säkerhet och fysisk säkerhet. Pass 2 av tre. Det är fördelaktigt att delta i alla passen.

Plats

Webbmöte - Retorik för instruktörer med Anna Ekblom från Snacka Snyggt

Datum

2020-10-22

Sök senast

2020-10-19

En föreläsningsserie i tre fristående delar med retorikbyrån Snacka Snyggt, om att inspirera, övertyga och trygga andra med din kommunikation. Torsdagarna 22a oktober, 29e oktober och 5e november kl 18.00-19.15 kan du ta del av retorikutbildning med olika teman varje vecka När våra fysiska möten begränsas är det viktigare än någonsin att vi når ut med våra idéer och berättelser. Samtidigt blir kraven på vår kommunikation extra stora när när människor känner rädsla och ovisshet inför framtiden. Det blir viktigt än någonsin att tänka på både VAD vi säger och HUR vi säger det. I den här föreläsningen ger retorikkonsult Anna Ekblom sina bästa tips för att sätta sig själv i perspektiv, vikten av att vara autentisk och visa sin passion. Om du har frågor kontakta rebecca.ahlner@svenskalottakaren.se .

Plats

Att möta informationspåverkan

Datum

2020-10-28

Sök senast

2020-10-25

Webbföreläsning med Anton Lif, kl 19-21. Under detta pass fördjupar vi oss kring området informationspåverkan och påverkanskampanjer. Att kunna hantera vilseledande och felaktig information. Alla typer av verksamheter måste lära sig hur man parerar informationspåverkan, som blivit allt vanligare. Hur identifierar vi informationspåverkan, hur kan vi arbeta proaktivt och reaktivt för att möta detta hot. Pass 3 av 3. Det är fördelaktigt att delta i alla tre passen.

Plats

Webbmöte - Retorik för instruktörer med Peter Nitschke från Snacka Snyggt

Datum

2020-10-29

Sök senast

2020-10-26

En föreläsningsserie i tre fristående delar med retorikbyrån Snacka Snyggt, om att inspirera, övertyga och trygga andra med din kommunikation. Torsdagarna 22a oktober, 29e oktober och 5e november kl 18.00-19.15 kan du ta del av retorikutbildning med olika teman varje vecka När våra fysiska möten begränsas är det viktigare än någonsin att vi når ut med våra idéer och berättelser. Samtidigt blir kraven på vår kommunikation extra stora när när människor känner rädsla och ovisshet inför framtiden. Det blir viktigt än någonsin att tänka på både VAD vi säger och HUR vi säger det. I den här föreläsningen ger retorikkonsult Peter Nitschke sina bästa tips för att använda sig av storytelling som verktyg. Om du har frågor kontakta rebecca.ahlner@svenskalottakaren.se .

Plats

Webbmöten - Retorik för instruktörer med Tomas Rimeika från Snacka Snyggt

Datum

2020-11-05

Sök senast

2020-11-02

En föreläsningsserie i tre fristående delar med retorikbyrån Snacka Snyggt, om att inspirera, övertyga och trygga andra med din kommunikation. Torsdagarna 22a oktober, 29e oktober och 5e november kl 18.00-19.15 kan du ta del av retorikutbildning med olika teman varje vecka När våra fysiska möten begränsas är det viktigare än någonsin att vi når ut med våra idéer och berättelser. Samtidigt blir kraven på vår kommunikation extra stora när när människor känner rädsla och ovisshet inför framtiden. Det blir viktigt än någonsin att tänka på både VAD vi säger och HUR vi säger det. I den här föreläsningen ger retorikkonsult Tomas Rimeika sina bästa tips för att hantera svåra samtal. Om du har frågor kontakta rebecca.ahlner@svenskalottakaren.se .

Plats

Inga kriser utan rykten

Datum

2020-11-26

Sök senast

2020-11-19

kl 19.00-21.00 Rykten har alltid förekommit, förekommer idag och kommer med all säkerhet att finnas även i framtiden. Rykten är heller inte alltid falska eller problematiska. Rykten går inte att utrota eller helt eliminera med någon fiffig kommunikationsstrategi, utan är i stället en självklar del av människors sociala liv. Syftet med den här webbföreläsningen är att belysa den komplexa roll som rykten kan ha i samband med samhälleliga kriser, inte minst i situationer när faktisk information om det aktuella läget saknas. Lars Nord är professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Han är forskningsledare vid Demicom, Centrum för studier av demokrati och kommunikation och har skrivit ett stort antal böcker och artiklar om politisk kommunikation och kriskommunikation. Han är medförfattare till den nyligen utkomna rapporten ”Inga kriser utan rykten: Nyhetsrapportering, kriskommunikation och upplevelsen av informationsvacuum”. Henrik Olinder är sakkunnig på området kriskommunikation vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Han har också undervisat i retorik vid Stockholms universitet och varit redaktör för ett stort antal publikationer om kriskommunikation. Han är medförfattare till den nyligen utkomna rapporten ”Inga kriser utan rykten: Nyhetsrapportering, kriskommunikation och upplevelsen av informationsvacuum”.