”Man klarar dubbelt så mycket som man tror” | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

”Man klarar dubbelt så mycket som man tror”

I somras intervjuade vi Agnes Åberg inför att hon skulle rycka in till värnplikten i juli. Nu har hon tagit sig igenom större delen av utbildningen vid amfibieregementet på Berga, och har redan framtiden klar för sig med anställning som signalist. Vi frågade Agnes vad som varit tuffast och roligast med att göra värnplikten.

Läs om Agnes tankar inför värnplikten

Till det mest utvecklande hör samarbetet i gruppen, där ett antal olika personer som aldrig träffats förut ska bli sammansvetsade och kunna lösa ständigt nya uppgifter, tycker Agnes.

– Grupputvecklingen är spännande, att man på så kort tid blir så nära och lär sig lösa uppgifter tillsammans. Många gånger har de förutfattade meningar man ofta får om nya människor visat sig vara helt fel, att den man inte trodde skulle agera är den som lyfter hela gruppen när vi andra är slutkörda, säger Agnes.

Gruppen framför individen är överhuvudtaget en viktig hörnsten i Försvarsmakten, säger Agnes som erkänner att hon var lite nervös och hade prestationsångest – skulle hon vara sämst, skulle hon klara det?

– Sådana tankar fanns, men sedan blir man inslängd i det direkt och inser ganska fort att nej, jag är inte sämst. Men poängen är att det inte spelar någon roll om du som individ är i framkant och klar först, om inte hela gruppen är det. Här tänker du inte på dig själv, utan det handlar om att gruppen ska klara uppgiften. Ingen är färdig förrän alla är färdiga.

Tuffast att inte veta vad som ska hända

Den tuffaste utmaningen tycker Agnes var att inte ha någon information om vad som skulle hända, något som var mest påtagligt den första tiden.

– Då var man verkligen här och nu hela tiden, från halv sex på morgonen till tio på kvällen, då tänker man inte, bara lyder order och somnar med huvudet på ryggsäcken så fort det blir en lucka på fem minuter. Det var nog jobbigast mentalt, berättar Agnes.

Precis som hon väntade sig, uppstod det stunder med funderingar på vad hon gett sig in på. För hon visste mycket väl att det skulle bli många krävande övningar.

– Ja, när du är trött, kall och inte har sovit på många timmar och ändå ska fortsätta framåt och lösa nya uppgifter, då är det absolut tufft. Men då är det häftigt att upptäcka att du klarar dubbelt så mycket som du tror från början!

Inte bara fysträning och praktiska övningar

Värnpliktens tre första månader kallas GMU och inleds med två veckor som kallas "Koll på läget" där man får lära sig att stå, gå, tala och få koll på sin utrustning. Därefter får man en introduktion till grundläggande soldatfärdigheter som skjutträning och att sätta upp en förläggning, men även sjukvård och överlevnadsutbildning, som att kunna göra upp en bivack att sova i, göra upp eld och klara sig om man kommer bort från sin grupp och blir ensam kvar i skogen.

– Men värnplikten innehåller också mycket teori om exempelvis grupputveckling, ledarskap, värdegrund och även Sveriges roll i världen, kunskap om FN och säkerhetspolitik, berättar Agnes.

Efter grund- och den fortsatta soldatutbildningen var det dags för befattningsutbildningen, då varje värnpliktig får lära sig sin tilldelade ”yrkesroll”. För Agnes del innebär det att bli signalist på ledningsbåt, med uppgift att sköta ledningssystemen för kompaniledningen.

– Jag visste inte vad det innebar, men det lät bra eftersom man får tänka och använda huvudet, och inte bara det fysiska, säger Agnes som kommer att få träna i sin befattning ordentligt under Försvarsmaktens stora övning Aurora i vår, då hennes pluton ska delta.

Alla får prova på ledarskap under värnplikten, men Agnes var en av dem som också valdes ut för att få gå gruppchefsträningsveckan.

– Det var något jag gärna ville, men det är inget som bestäms vid mönstringen utan det är befälen som tittar på hur man fungerar under utbildningen. Så jag blev förstås väldigt glad över att bli utvald, berättar Agnes.

Anställning väntar på AMF 1

Efter värnplikten kommer Agnes att söka anställning som signalist på amfibieregementet. Idag finns det många möjligheter och arbetstillfällen inom Försvarsmakten, eftersom det nu ska växa för att kunna möta möjliga utmaningar i framtiden.

För den som funderar på varför man ska göra värnplikten, lyfter Agnes fram den personliga utvecklingen och många saker som är till nytta av i livet oavsett vad man har tänkt arbeta med i framtiden.

– Det är en möjlighet att testa sina egna gränser och hur mycket man klarar. Här får du också lära dig samarbeta i grupp och hjälpa varandra, du får prova på ledarskap och mycket mer som du har nytta av hela livet.

Familj och vänner är positiva till Agnes val av karriär, och att hon hittat något hon verkligen brinner för. Frågan är om hon lyckats inspirera vänner och jämnåriga att fundera på värnplikten?

– Kanske inte jämnåriga så mycket, men min lillebror ska göra värnplikten efter studenten. På mitt Instagram-konto får jag också många frågor om hur det är att göra värnplikt, så förhoppningsvis kanske jag ändå har inspirerat någon att ta steget!

Agnes tips för den som ska göra värnplikten

Agnes förberedde sig noggrant med hård fysisk träning och löpning. Med facit i hand delar hon med sig av sina lärdomar kring vad man bör tänka på i sin träning:

  • Öva på att gå långt med packning och gradvis öka vikten.
  • Träna hela kroppen allsidigt med fokus på bålstyrka.
  • Löpträna hellre länge och med lägre tempo i terräng, snarare än att springa snabbt, men variera med intervaller.
  • Öva gärna meditation eller andningsövningar för att träna fokus och koncentration.

Länktips:

 

Text: Eva Jönsson, Copyfabriken