”Många blir överraskade över det egna ansvaret”
Som pensionerad lärare brinner Agneta Fredriksson-Edin för att dela med sig av sina kunskaper. Och det gör hon med besked: hon är en av de handledare som genomfört flest beredskapsutbildningar för allmänheten, och fortsätter eftersom hon tycker att det är så viktigt.

– Det är väl den där lärarinstinkten som gör att jag vill lära ut. Så fort jag lärt mig något vill jag sprida det vidare, berättar Agneta Fredriksson-Edin som bor i Sidensjö några mil utanför Örnsköldsvik.
Efter ett långt arbetsliv som lärare brinner Agneta fortfarande för att undervisa, vilket hon gör på Svenska Lottakårens tre beredskapskurser.
– När den första utbildningen till handledare kom 2017, anmälde jag mig till den och sedan har jag fortsatt eftersom jag tycker det är väldigt viktigt. Vi har ju skapat ett modernt samhälle som är väldigt sårbart. Vi behöver el till allt vi ska göra, och om vi har, eller får, fiender är elen det första de ger sig på, säger Agneta Fredriksson-Edin.
Främst jobbar hon i hemkommunen Örnsköldsvik, men har även hållit fysiska kurser i Sollefteå, Härnösand och Sundsvall. Hon borde för övrigt ha något slags rekord, då hon i skrivande stund har genomfört 160 kurser, 88 fysiska och 72 digitala.
– Det roligaste med att vara handledare är att få träffa så många trevliga människor, och känna att det man förmedlar är viktigt, säger Agneta.
Den längsta kursen, ”Sköt dig själv” som omfattar sex timmar, tycker Agneta är den mest värdefulla för både deltagare och handledare eftersom den ger mer tid till diskussioner och reflektioner. Den är också roligare för då får hon en närmare kontakt med deltagarna.
– De flesta som har gått den längre kursen känner nog att de har fått alla viktiga kunskaper, men de som går en kortare kurs blir ofta sugna på att gå en till.
Fler handledare behövs
Med i dagsläget tre kurser, som riktar sig till hela befolkningen, behövs det fler handledare som kan genomföra utbildningarna.
– Ja, vi behöver fler handledare inom Lottakåren. Vi har ju också fått en väldigt stor medlemstillströmning de senaste åren. Många av de nya är äldre och kan inte gå en militär utbildning, så för dem skulle det passa bra att bli handledare, säger Agneta.
Om man är intresserad, vad krävs för att kunna bli handledare?
– Man ska absolut vara beredd att prata inför grupp och tycka att det är roligt. Sedan måste man läsa in sig på materialet och vara förberedd så att man kan svara på frågor, även sådana som ligger utanför kursmaterialet, berättar Agneta.
Handledarutbildningen är digital och innan dess ska du ha själv ha genomfört utbildningen i den kurs och på det sätt du vill bli handledare på (fysiskt eller digitalt).
– Efter det gör du en ”uppkörning” då du får genomföra en digital utbildning med en erfaren handledare som lyssnar. Det handlar om att komma ihåg vad man ska säga utifrån ett talmanus, att klara av tekniken och så vidare. Går det bra får du boka in en utbildning, känns det osäkert kan du göra en uppkörning till, berättar Agneta.
Det egna ansvaret okänt för många
Vilka är då de vanligaste frågorna som deltagare ställer?
– Många frågar om skyddsrummen, var de finns, hur man ska ta sig dit, var man får komma in. Och om kommunen ställer upp med reserv-elverk. Men det är inte självklart, utan de sätter ju främst upp reserv-elverk på äldreboenden och andra samhällsviktiga platser, inte till privatpersoner.
En annan återkommande fråga är hur länge man kan förvara vatten i vattendunkar hemma. Alla dessa frågor leder till den stora aha-upplevelsen för de flesta deltagare – att du faktiskt måste klara dig själv:
– Det är viktigt att människor förstår att vid en kris kan de inte förvänta sig att få hjälp första veckan. De tror att kommunen på studs kör ut en vattentank om det blir vattenbrist, men det kan ju ta tid.
Det är en anledning varför Agneta tycker att alla borde gå någon av kurserna om beredskap, åtminstone digitalt om man inte kan vara på plats.
– Det är fortfarande så många som blir överraskade av att de har eget ansvar.
Behöver inte leta deltagare
Det verkar dock som att allt fler börjar förstå betydelsen av den egna beredskapen. Åtminstone Agneta behöver inte längre rekrytera kursdeltagare via Svenska Lottakårens webbplats.
– Normalt går det till så att man bestämmer ett datum, sedan annonseras kursen på Lottakårens webbplats, och deltagare som är intresserade anmäler sig. Men det var egentligen bara de första kurstillfällena jag behövde göra det, nu är det deltagarna som söker upp mig. Efter en kurs är det alltid någon som ringer och säger ”jag var på din kurs, och nu vi vill gärna ha en sådan kurs i vår bostadsrättsförening” till exempel. Då kommer vi överens om ett datum som passar, jag meddelar kansliet och så kör vi kursen.
Framför allt har förfrågningarna ökat efter Rysslands fullskaliga angrepp på Ukraina i början av 2022, och även efter utskicket av den nya broschyren Om krisen eller kriget kommer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, under hösten 2024. Enligt Agnetas erfarenhet är det fler kvinnor än män som går utbildningarna.
– Men det beror också på vilken förening som bett om att få gå en kurs. Så jag har haft kurser med övervägande män också. Jag har även haft kurs där det varit tre generationer, en dotter, mamma och mormor, och hela familjer, med föräldrar och tonårsbarn.
Efter 57 år som lotta är engagemanget fortsatt tydligt starkt hos Agneta Fredriksson-Edin, både när det gäller gemenskapen i kåren och handledaruppdraget. I år har hon redan haft sex fysiska kurser och tre är inbokade, samma sak på den digitala sidan.
– Sedan tänkte jag ta sommarlov, skrattar Agneta.
Vi får väl se hur det blir med den saken.
Svenska Lottakårens beredskapsutbildningar
Utbildningarna genomförs av Svenska Lottakåren på uppdrag av MSB och riktar sig till allmänheten.
- Sköt dig själv: 6 timmars utbildning på plats eller 2,5 timmar digitalt (hemberedskap)
- När det oväntade händer: 3 timmar på plats eller 2 timmar digitalt (demokratisk beredskap)
- Fakta och sanning i en demokrati: 3 timmar på plats eller 2 timmar digitalt (medie- och informationskunnighet, MIK)
Dessutom finns föreläsningen Beredskap – ditt ansvar: 1,5 timmar på plats, en föreläsning som alla kårer kan genomföra. Den tar med information från alla tre beredskapsutbildningarna och kan vara ett bra första steg innan man går utbildningarna.
Intresserad av att bli handledare?
Läs mer om hur du blir handledare och anmäl ditt intresse.