Skola i Hässleholm vinner Skolornas Fredspris 2024

Hässleholms Tekniska Skola är årets vinnare av Skolornas Fredspris. Priset delas ut på Bokmässan 26 september och Svenska Lottakåren bidrar med kunskap till skolans elever och anställda som del av priset.

Publicerad 28 augusti 2024
""

Initiativtagare till Skolornas Fredspris är förintelseöverlevaren Emerich Roth (1924–2022) och priset stöttar skolor med pedagogiska resurser och insatser i frågor om fred, demokrati och mänskliga rättigheter. Skolornas Fredspris delas ut den 26 september på Lärarscenen, Bokmässan, tillsammans med Emerichfonden, Fredens Hus och Lärarstiftelsen. Prisutdelare är Annie Lööf och Stefan Löfven.

Förutom vinnaren var även Praktiska gymnasiet Malmö City och Fjällenskolan i Järfälla finalister. Alla tre finalisterna får ta del av flera utbildningsinsatser kopplade till fred, demokrati, civilkurage och mänskliga rättigheter. Svenska Lottakåren bidrar med ett besök av Demokratitorget samt en utbildningsdag för anställda kring skolans demokratiuppdrag utifrån utbildningsmaterialet Demokratisk beredskap.

Svenska Lottakåren bidrar till Skolornas Fredspris eftersom vi är budbärare för att fred, demokrati och mänskliga rättigheter är värda att försvara och ser insatsen som ett sätt att nå skolungdomar och inspirera dem till att försvara demokrati och börja reflektera över sin roll i totalförsvaret.

Lottor med vi mottagandet av förintelseöverlevare

Lottakåren har en lång historia av humanitärt arbete. Ett exempel är efter andra världskriget när Sverige började planera för att ta emot överlevande från förintelselägren. Vi hade redan då mångårig vana att organisera stora insatser eftersom vi hade anordnat många övningar för Landstormen och inte minst utspisningen vid Vasaloppet.

I boken "Lottorna i samhällets tjänst" går att läsa:

"Ett ännu mer omfattande arbete följde i krigets slutskede och under de första fredsmånaderna. Tysklands sammanbrott kunde förutses. Representanter för lottorna deltog i den planering som de båda länsstyrelserna i Kristianstad och Malmö bedrev inför den nya situationen. På lottorna ankom det bl a att iordningställa de båda hotellen Falsterbohus och Bjärreds Saltsjöbad. Där svarade lottorna sedan för förplägnad och omvårdnad samt biträdde med sjukvård. 

I en första omgång gällde det tysklandssvenskarna samt svenskarna och norrmännen som befriats ur tyska koncentrationsläger. Snart nog ökade omfattningen av evakuerade avsevärt. Skolor och andra lämpliga lokaler måste tas i anspråk på ett stort antal platser som Malmö, Ystad, Simrishamn, Trelleborg, Onslunda, Löderup, Hälsingborg, Lund m fl. Överallt medverkade lottorna i det ofta även psykiskt påfrestande arbetet. Många av koncentrationslägrens offer var i så dålig kondition att de inte kunde flyttas längre sträckor. 

Lottornas uppgifter var många och skiftande. Några tjänstgjorde som lägerchefer andra som kuratorer och tolkar. Åtskilliga krävdes för att förplägnaden skulle klaras. Därtill kom allt arbete med att samla in kläder och göra dem användbara där så var nödvändigt."

Framför rådhuset i Helsingborg finns Sveriges första flykting- och förintelsemonument. På Beredskapsmuseets webbsida kan man läsa om monumentets historia och bland annat nämns lottornas insats: en kvinnliga frivilliga försvarsorganisationen Svenska Lottakåren hjälpte ofta till humanitärt med omhändertagande och utspisning i samband med flyktingmottagandet.

Fler vittnesmål om Lottakårens insatser:

  • Livia Fränkel berättar att hennes första möte med Sverige var med svenska lottor som bjöd på varm mjölkchoklad. (Synärkenytt)
  • Leon Rytz om mötet med lottor som har som uppdrag att hämta överlevande från kriget hem till Sverige. (Hjälmared folkhögskola)

Om Skolornas Fredspris: