Engagera dig | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Engagera dig

Svenska Lottakåren har en väldigt bred verksamhet där du som kvinna kan engagera dig för vårt totalförsvar, samhällets krisberedskap och trygghet i ditt närområde. Visst är du lotta i landets intresse - men också i ditt eget! Den roll du väljer i organisationen är den som passar dig själv bäst.

Kanske vill du bidra med ditt engagemang när samhället hamnar i kris? Kanske är du intresserad av att göra en insats i det svenska försvaret? I Svenska Lottakåren samlas kvinnor som vill bidra till ett säkrare och tryggare samhälle. En del gör det i militär uniform, andra gör det i sina egna jeans. Vår breda verksamhet gör att du själv kan välja var du vill bidra med din tid och ditt engagemang! Och glöm inte att du också är välkommen som stödjande medlem. Du engagerar dig när, eller om, du själv vill.

Oavsett ålder och intresse så är vi ganska säkra på att du kan hitta din plats i Lottakåren. Här nedan kan du läsa mer om olika sätt du kan engagera dig på. 

Att komma igång med ditt engagemang är enkelt:

  1. Gå till Bli medlem
  2. Fyll i uppgifterna och välj lottakår
  3. Betala din medlemsavgift

Du är varmt välkommen som medlem!

Som medlem, lotta, ges du genom utbildning möjlighet att verka för ett säkrare och tryggare samhälle genom förebyggande arbete i fred och för att göra en insats i samhället under en kris eller i krig. Som utbildad och övad lotta bidrar du till totalförsvarets beredskap. Som lotta kan du oavsett ålder göra en insats. Och hos oss och våra lottakårer får du tillgång till ett av de starkaste kvinnliga nätverken som finns i Sverige.

Bli medlem

Lotta i lottakår

Svenska Lottakåren består av lokala lottakårer runt om i landet. I din lottakår är du med och bidrar till ett säkrare och tryggare samhälle där du bor. Lottakårerna har egna styrelser och en egen verksamhet som varierar från lottakår till lottakår. Här kan du hitta allt från utbildningar och studiecirklar till äventyrshelger och gemensamma resor, bara för att nämna något.

Hitta en lottakår nära dig

Ung lotta

Du som är ung och brinner för att göra en skillnad, och vill hjälpa till att skapa ett säkrare och tryggare samhälle - du ska bli lotta. I vår ungdomsverksamhet och på våra ungdomsutbildningar, som du som medlem får gratis tillgång till, får du nya insikter och kunskaper om dig själv och din omvärld. Och under tiden har vi kul tillsammans! 

Det här kan du som ung göra

Lotta i krisberedskap

Våra uppdrag för att bidra till samhällets krisberedskap är av olika karaktär. Våra främsta samarbetspartners och uppdragsgivare är Strålsäkerhetsmyndigheten, Jordbruksverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Post- och telestyrelsen.

Som lotta kan du stödja samhällets krisberedskap på olika sätt:

Stabsassistent i stabspoolen

Frivillig resursgrupp i din kommun

Lotta i Försvarsmakten

Svenska Lottakårens samarbete med Försvarsmakten sträcker sig så långt tillbaka som till 1920-talet. Under lång tid var det endast via Svenska Lottakåren du som kvinna hade möjlighet att engagera och utbilda dig för försvarsinsatser. Försvarsmaktens roll i dagens samhälle syftar ytterst till bevarandet av fred och frihet. Som lotta kan du stödja vårt militära försvar på olika sätt:

Fältkock

Stabsassistent

Underrättelseassistent

Utbilda andra

Om du är intresserad av att utbilda andra ska du bli instruktör eller handledare i Svenska Lottakåren. Du leder hela, eller delar av, våra utbildningar tillsammans med dina kollegor som kan vara lottor eller medlemmar i andra frivilliga försvarsorganisationer. Du ska så klart ha ett gediget intresse av utbilda och hjälpa andra att utvecklas. 

Bli instruktör i Försvarsmakten

Här kan du jobba