Fältkock | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Fältkock

Det har börjat bildas en kö vid tvätthon som markerar starten på matlinan utanför koket. Du och dina kamrater i kokgruppen fixar med det sista för att säkerställa att alla tillbehör finns på plats. Isoleringskärlen med mat ställs på plats och du kan hälsa ”gästerna” välkomna. Ännu en måltid serveras till hungriga soldater som behöver påfyllnad av energi.

Jobbet som fältkock är en utmaning utöver det vanliga. Du jobbar i ett team på fem personer som tillsammans ser till att servera näringsriktig mat till uppemot 350 personer samtidigt – fyra gånger om dagen. Du jobbar med både kroppen och knoppen för att säkerställa att maten finns tillgänglig på anvisad tid och plats. Det är en stark gemenskap i kokgruppen och du får direkt feedback från soldaterna vad de tycker om maten.

Du och din kokgrupp arbetar i fältkoket som ställs upp och görs iordning på er tilldelade kokplats. Ni lagar mat på ett stekbord eller i 35 liters grytor. Du behöver vara stark i ben, rygg, axlar och armar för att orka lyfta olika kärl och matvaror.

Kokgruppen bidrar till att höja soldaternas stridsvärde, alltså deras energi och vilja att strida. Utan mat förlorar vi fort orken och klarar inte att stå emot påfrestningar som långa vaktpass, patrulleringar eller olika väder som kyla eller värme. Som kock är du självklart också soldat och ska kunna försvara dig själv och din kokplats.

Som fältkock i hemvärnet skriver du ett avtal om 4 eller 8 dygn. Du genomför därefter varje år övningar för att bibehålla din kunskap.

Om du arbetar som kock till vardags finns det möjlighet att validera in din kunskap.

Ansök Utbildningstyp

Göra en insats för militära försvaret

Vem kan söka

Medlem i frivillig försvarsorganisation

Förkunskapskrav

Du ska ha fyllt 18 år och vara svensk medborgare.

 

UTBILDNINGSGÅNG

  1. Sök befattning Fältkock
  2. Utbildningsavtal. Det här steget behöver påbörjas sex månader innan startdatum på din planerade GU-F.
  3. GU-F (Grundläggande utbildning för frivilliga), 2 veckor + distansutbildning innan
  4. Befattningsutbildning fältkock, 2 veckor. Innan utbildningen genomför du hälsokontroll och läkarundersökning som visar att du ej är smittbärare.
  5. Vinterutbildning fältkock, 5 dagar
  6. Hemvärnsintroduktion, vanligtvis en helg
  7. Skriver hemvärnsavtal om 4 eller 8 dygn

Ansök

Sök befattningen Fältkock

Utbildningsdatum

Gk Fältkock genomförs under 2018:

  • 2018-06-30--07-13, Revingehed
  • 2018-07-27--08-10, Karlskrona

Innehåll i utbildningen

Under utbildningen får du lära dig att laga mat under svåra och enkla förhållanden ute i fält. Du får veta allt om hantering av råvaror och hur du sätter ihop en måltid som upprätthåller styrkan hos de individer som ska äta den. Dessutom får du kunskaper om hur livsmedelsförsörjning fungerar, hur kylkedjan är uppbyggd, hur du upprättar en kokplats och hur man hanterar vatten samt även vad som gäller för livsmedelshygien.

Det här gäller under utbildningen

  • Under utbildningen har du rätt till fria resor, fri mat och boende samt dagpenning.
  • Du är försäkrad

GU-F

GU-F, grundläggande soldatutbildning för frivilligpersonal, ger dig grundläggande soldatkunskaper som att använda uniform, resa tält, använda ditt vapen och första hjälpen. Kursen präglas av högt tempo med fysiskt och psykiskt ansträngande tjänst, bl a är målet att du ska kunna springa två kilometer på 11 minuter och 35 sekunder.

Läs om GU-F

Vidareutbildning

Efter din befattningsutbildning kan du vidareutveckla dig genom utbildningen Specialkost och Vinter.

Om behov finns på ditt förband kan du även vidareutbilda dig till gruppbefäl och då leda en kokgrupp och dess arbete.

Självklart kan du även utbilda dig till instruktör för att utbilda nya fältkockar.

Utbildningsgång

Så här ser utbildningsgången ut för militära befattningsutbildningar.

Läs om utbildningsgång

Avtal

Vad innebär det att teckna ett avtal med Försvarsmakten?

Läs om avtal

Förmåner

När du går utbildning genom Svenska Lottakåren har du olika förmåner.

Läs om förmåner

Hälsopolicy

De utbildningar som leder till eller ingår i redan existerande avtal ställer särskilda krav.

Läs hälsopolicyn

Resepolicy

Du bokar själv din resa till och från utbildningen enligt gällande regler.

Läs resepolicyn

Personuppgiftspolicy

Vi hanterar dina uppgifter i enlighet med personuppgiftslagen (PUL).

Läs personuppgiftspolicyn

Helen Forsblom är lotta och har varit fältkock i åtta år. Det är det roligaste hon någonsin gett sig in på. Fältkocken är en viktig del i förbandet i och med att soldaten mår bäst när hen får bra näringsrik mat serverad.
I Lottapodden nr 48 berättar Helen om vad det innebär att vara fältkock.

Lyssna nu