Fältkock

Du jobbar i ett team på fem personer som tillsammans ser till att servera näringsriktig mat till uppemot 150 personer samtidigt - fyra gånger om dagen.

Det har börjat bildas en kö vid tvätthon som markerar starten på matlinan utanför koket. Du och dina kamrater i kokgruppen fixar med det sista för att säkerställa att alla tillbehör finns på plats. Isoleringskärlen med mat ställs på plats och du kan hälsa ”gästerna” välkomna. Ännu en måltid serveras till hungriga soldater som behöver påfyllnad av energi.

Jobbet som fältkock är en utmaning utöver det vanliga. Du jobbar med både kroppen och knoppen för att säkerställa att maten finns tillgänglig på anvisad tid och plats. Det är en stark gemenskap i kokgruppen och du får direkt feedback från soldaterna vad de tycker om maten.

Du och din kokgrupp arbetar i fältkoket som ställs upp och görs iordning på er tilldelade kokplats. Ni lagar mat på ett stekbord eller i 35 liters grytor. Du behöver vara stark i ben, rygg, axlar och armar för att orka lyfta olika kärl och matvaror.

Kokgruppen bidrar till att höja soldaternas stridsvärde, alltså deras energi och vilja att strida. Utan mat förlorar vi fort orken och klarar inte att stå emot påfrestningar som långa vaktpass, patrulleringar eller olika väder som kyla eller värme. Som kock är du självklart också soldat och ska kunna försvara dig själv och din kokplats.

Som fältkock i hemvärnet skriver du ett avtal om 4 eller 8 dygn. Du genomför därefter varje år övningar för att bibehålla din kunskap.

Om du arbetar som kock till vardags finns det möjlighet att validera in din kunskap.

Innan utbildning ska du genomföra en hälsoundersökning för att kunna intyga att du inte är smittbärare. Mer information och dokument hittar du här.

Förkunskapskrav

Du ska ha fyllt 18 år och vara svensk medborgare.
Du är medlem i en frivillig försvarsorganisation.

Utbildningsgång

  1. Sök befattning Fältkock
  2. Skriv utbildningsplan/Utbildningsavtal. Det här steget behöver påbörjas sex månader innan startdatum på din planerade GU-F.
  3. Säkerhetsprövning (samtal och registerkontroll)
  4. GU-F (Grundläggande utbildning för frivilliga), 2 veckor + distansutbildning innan
  5. Befattningsutbildning fältkock, 2 veckor. Innan utbildningen genomför du hälsokontroll och läkarundersökning som visar att du ej är smittbärare.
  6. Vinterutbildning fältkock, 7 dagar
  7. Hemvärnsintroduktion, vanligtvis en helg
  8. Skriver frivilligavtal om 4 eller 8 dygn

Har du redan ett avtal och ska vidareutbilda dig till fältkock?

Då ska du söka direkt till Gk fältkock. Din närmsta militära chef behöver styrka att du ska placeras som fältkock.

Kurser som ingår för att bli fältkock

De här utbildningarna ingår i din befattningsutbildning till fältkock. Här kan du se vilka datum kurserna genomförs.

Utbildning Kursbeskrivning Kommande tillfällen
GU-F via Försvarsutbildarna GU-F (grundutbildning för frivilliga) är första steget för dig som vill utbilda dig till specialist i Försvarsmakten.

Genomförs av Försvarsutbildarna

GK Fältkock Inga kommande
Vinterutbildning fältkock Under vinterkursen får du som fältkock kunskap och förståelse för förplägnadstjänsten under vinterförhållanden. 2

Vidareutbildning för fältkock

När du är färdigutbildad fältkock och har ditt avtal kan du fortsätta utveckla dig.

Utbildning Kursbeskrivning Kommande tillfällen
Specialkost Vidareutbildning för dig som är fältkock. Inga kommande
GB fältkock Som gruppbefäl leder du arbetet i kokgruppen. Du är chef för fyra fältkockar och ansvarar för att mat levereras i rätt tid och på rätt plats. Inga kommande
IK P - Fältkock Tillämpningsskede för blivande fältkocksinstruktörer. Inga kommande